Nieuwe manier van ondernemen

Nieuwe manier van ondernemen

Soms lijkt het of we voor eeuwig vastzitten aan oude denkwijzen en een vastgeroeste bedrijfsvoering, maar er verandert wel degelijk iets. Het programma TEGENLICHT van de VPRO schijnt een geweldig licht op nieuwe manieren van ondernemen. Hieronder 4 absolute MUST-SEE tips, voor als je geïnteresseerd bent in meer mensgericht ondernemen! Heerlijk om naar te kijken.

Tip 1 Het einde van manager?!

Vroeger was het makkelijk. Wie leiding gaf aan een team, een afdeling of een onderneming, had vanzelfsprekend kennis, verantwoordelijkheid en macht. Als de directeur besloot om rechtsaf te gaan, dan ging het hele bedrijf rechtsaf. En mocht hij halverwege van mening veranderen, dan keek niemand daar raar van op. Hij was de directeur, dus hij moest beslissen. Maar vroeger is niet meer. Nu de industriële economie plaats maakt voor de kenniseconomie, is de rol van de manager ingrijpend veranderd. De moderne manager moet luisteren in plaats van commanderen, vertrouwen geven in plaats van controleren, en delegeren in plaats van centraliseren. Klassiek ondernemen, met veel managers, stroperige besluitvorming, protocollen en overhead, lijkt niet meer te werken. Veel bedrijven kampen met een hoog ziekteverzuim. Werknemers zijn ongemotiveerd en dat gaat ten koste van de productiviteit. Maar het kan ook anders. En het moet ook anders, want de wereld is veranderd. Deze uitzending van Tegenlicht laat zien dat de traditionele manager een andere rol krijgt, namelijk de rol van coach. Razend interessant!

Bekijk de volledige aflevering via uitzending gemist. Klik hier>>

pijltjes-Rooskleurig

Tip 2 Geluk is wat we willen!

Nu de crisis op zijn eind lijkt te lopen dient zich nieuw bewustzijn aan in het bedrijfsleven. Na dat we lang succes, geld en welvaart nastreefden, spelen nu woorden als ‘van betekenis zijn’, welzijn en geluk weer een rol. Wat als bedrijven betekenis belangrijker vinden dan winst maken? Dan gaan we over de betekenis economie. Daarin gaat het niet meer om profit maar om progress.  En wel vooruitgang op menselijke vlakken.We willen niet meer materie, maar meer geluk. Dat is goed nieuws! Bekijk deze minidocumentaire van TEGENLICHT met inspirerende voorbeelden. Zie waar we heen gaan…


Je kunt ook de volledige aflevering via uitzending gemist bekijken? Klik hier>>

pijltjes-Rooskleurig

Tip 3 Nederland kantelt!

Gekantelde bedrijven: een term dat staat voor bedrijven die het anders aanpakken. Meer mens en natuur gericht werken. Niet langer korte termijn belangen en winst voorop zetten, maar kijken waarmee ze en geld kunnen verdienen en de wereld op lange termijn een dienst doen. Zaken als duurzaamheid, goed zijn voor medewerkers, talentontwikkeling, werken op basis van eerlijkheid, een identiteit uitdragen: met een oprechte missie, een visie, waarden, kwaliteiten en na te komen beloften. Je geen mooi verhaal op de mouw spelden, maar echt zijn.

Deze uitzending van Tegenlicht is gebaseerd op het gedachtengoed van professor en activist Jan Rotmans. Nederland moet kantelen’, is zijn stelling. Het moet snel anders op het gebied van duurzaamheid, in het bedrijfsleven, het onderwijs en de gezondheidszorg. Hij zoekt vernieuwers, veranderaars, dwarse denkers en frisse kijkers.

Bekijk de volledige aflevering via uitzending gemist: Klik hier>>

pijltjes-Rooskleurig

Tip 4 Ondernemen nieuwe stijl!

We zijn slimmer dan ooit. Maar zijn we ook wijzer geworden? De economie is totaal ontregeld, het kapitalisme heeft nergens geleid tot gelijkwaardigheid, de 6 grootste bedrijven ter wereld zijn meer waard dan de 60 armste landen samen. Waarom lukt het niet een betere wereld te creëren? Het is de hersenkraker van visionair Ricardo Semler. In deze uitzending van Tegenlicht schetst Ricardo de confronterende voorwaarden voor een tijdperk van Wijsheid. Zijn visie heeft al vele bedrijven geïnspireerd, en met succes! Zij voeren nu de ‘Semler werkwijze’ in hun bedrijf. Echt kijken!

Bekijk de volledige aflevering via uitzending gemist. Klik hier>>

 

pijltjes-Rooskleurig

Leave a Reply